Press "Enter" to skip to content

5 Doorbraken in de Bende van Nijvel… die nergens toe leidden

Herdenkingsmonument slachtoffers Bende van Nijvel
Herdenkingsmonument in Aalst.

De verwachtingen zijn hooggespannen. Was rijkswachter Chris B. inderdaad de Reus van de Bende van Nijvel? België houdt de adem in. Maar dat deed België eerder. De voorbije 35 jaar was er al diverse malen sprake van een “doorbraak” in dit huiveringwekkende misdaaddossier. Telkens draaide het uit op een teleurstelling.

De Borains bekenden 36 keer

De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 niet minder dan 28 doden. De eerste was een politieman die in Waver werd geëxecuteerd na een overval op een wapenhandel. Er volgde een serie inbraken en overvallen waarbij meerdere doden vielen. Langzaam groeide het besef dat de streek rond Brussel geterroriseerd werd door een bende meedogenloze bandieten. Een van hen was bijzonder groot en werd de Reus genoemd. In de nacht van 16 op 17 september 1983 kreeg de bende haar naam na een mislukte inbraak in een Colruyt-supermarkt in Nijvel. Ze liet er drie doden achter.

Kort daarna dacht justitie prijs te hebben. Michel Cocu, een aan lager wal geraakte ex-rijkswachter (ja, ook toen al), werd opgepakt. Een revolver die van hem was geweest zou bij een aantal misdaden van de bende zijn gebruikt. Een paar van zijn vrienden, stuk voor stuk kleine criminelen uit de verarmde mijnstreek Borinage, werden aan de galg gepraat. De Nijvelse procureur Jean Deprêtre kraaide victorie. Niet lang helaas.

Deel dit artikel