Press "Enter" to skip to content

Nee, Stieg Larsson heeft de moord op Olof Palme niet opgelost

Graf van Olof Palme.
Graf van Olof Palme. Foto: Marc Pennartz

Bestsellerauteur Stieg Larsson heeft vanuit zijn graf de moord op Olof Palme opgelost. Dat beweren krantenkoppen over de hele wereld. Niet gehinderd door dossierkennis rennen ook tv-reporters er achteraan. Laat u niets wijsmaken. Het boek Stieg Larssons Erfenis van de Zweed Jan Stocklassa zou, zonder het merk van de Millennium-schrijver, in de bak met vergezochte complottheorieën zijn terechtgekomen.

Even voor wie er niet bij was: de Zweedse premier Olof Palme werd op 28 februari 1986 doodgeschoten na een bioscoopbezoek in Stockholm. Zijn vrouw Lisbeth raakte lichtgewond. De dader ontkwam. Bijna 33 jaar later loopt het onderzoek nog steeds. Nuchtere misdaadanalisten en ook de meeste rechercheurs denken dat het een “eenzame gek” was. Journalisten en hobbyisten zoeken daarentegen al ruim drie decennia naar sappige samenzweringen, die ze met groot succes in artikelen, tv-reportages en boeken vertalen.

Het megacomplot van Jan Stocklassa

Jan Stocklassa voegt er een nieuwe aan toe, in zijn boek Stieg Larssons Erfenis. Volgens Stocklassa werd Palme het slachtoffer van een complot bekokstoofd door de VS, Zuid-Afrika, Iran en extreemrechtse activisten uit Zweden. Palme zou een hindernis zijn geweest in geheime wapentransacties en olie-exporten tussen de Amerikanen, het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime en de machthebbers in Iran. De Zuid-Afrikanen hadden bovendien een pesthekel aan Palme, omdat hij openlijk en financieel de oppositie tegen de apartheid ondersteunde.

Deel dit artikel