Press "Enter" to skip to content

Oekraïense factcheckers in oorlog met Russisch nepnieuws

Gephotoshopt bombardement op Donetsk.

Wist u het al? Donald Trump beschuldigt Oekraïne van genocide. CNN berichtte erover. Dat meldden diverse Russische media. De Oekraïense regering vermoordt haar eigen volk, zou Trump hebben gezegd. De man is onvoorspelbaar, maar laat u niets wijsmaken. Het nieuws bleek verzonnen, ontdekte StopFake. Hoe wapenen we ons tegen fake news, propaganda en desinformatie? De factcheckers uit Kiev leggen de eerste verantwoordelijkheid bij de journalistiek. “Journalisten moeten terug naar de universiteit en de basisregels van hun vak opnieuw leren.”

Het was dit keer niet moeilijk voor StopFake om het nepnieuws over Trump te ontmaskeren. De Amerikaanse president had zijn uitspraak volgens de Russische media gedaan tijdens een ontmoeting met zakenlui in Washington. Die bijeenkomst vond inderdaad plaats, maar CNN had er helemaal niet over bericht. Trumps optreden werd wel integraal door het Witte Huis op YouTube gezet. Daaruit bleek dat de president met geen woord over Oekraïne had gerept.

De geboorte van StopFake

Als de oorlog komt, is de waarheid het eerste slachtoffer. Precies honderd jaar nadat hij de uitspraak deed is de stelling van de Amerikaanse senator Hiram W. Johnson actueler dan ooit. Oekraïne kent het klappen van de zweet. Het land is in oorlog met Rusland. Niet officieel, want officiële oorlogen tussen naties zijn verworden tot iets uit geschiedenisboeken, maar Russische militairen zijn het land in 2014 wel tot twee maal toe binnengevallen. Ze zijn er nog, weliswaar zonder Russische insignes. Eerst verschenen ze op het schiereiland Krim, hierna door Rusland geannexeerd, vervolgens in de oostelijke regio Donbas. Daar is sindsdien een smerige oorlog aan de gang die ondanks een staakt-het-vuren nog dagelijks slachtoffers maakt.

Deel dit artikel