Over Marc

Marc PennartzDe wieg van schrijver en journalist Marc Pennartz stond in het Limburgse Weert, zijn basisschool in het Brabantse Best en zijn huidige woning staat in het Antwerpse Mortsel. Tussendoor passeerde hij voor korte of lange tijd kleine en grote stations in Nederland, Belgiƫ en Zweden.

Marc Pennartz zit niet graag stil. Altijd op zoek naar de andere kant van de medaille, bekijkt hij de wereld met een journalistiek oog. Met grote massa’s heeft hij weinig op. Daarentegen loopt hij warm voor wie ook onder moeilijke omstandigheden gepassioneerd een eigen weg durft te gaan.

In zijn kindertijd pende hij zijn eerste verhalen, mede aangestoken door een eveneens schrijvende grote broer. Hij verwerkte daarin waargebeurde feiten die niet zelden met misdaad te maken hadden, wellicht het gevolg van de Duitse Krimi‘s waarnaar het gezin elke vrijdag- en zondagavond keek. De leraar op de basisschool vond dat maar raar.

Fast forward naar de jaren tachtig. Een schoolkameraad die, geheel in de heersende Do It Yourself-tijdgeest, een eigen muziekblaadje uitgaf nodigde hem uit om stukjes te schrijven. De journalistiek lonkte. Marc studeerde in Tilburg en werd eindredacteur van Vrij Spraak, tijdschrift over reclassering, strafrecht en criminaliteit. Nadien publiceerde hij over muziek in Humo en over andere onderwerpen elders.

Schrijven over mensen die op een of andere manier buiten de maatschappij staan, trekt hem aan, zonder dat hij de zelfkant wil romantiseren. Integendeel. Zijn thrillerdebuut uit 2004, Moscow Hearts, belicht de rauwe wereld van prostitutie en mensenhandel. Ruim tien jaar later gaat het nog regelmatig over de toonbank.

In 2008 verhuisde hij naar Zweden, waar hij zeven jaar bleef. Hij schreef columns over zijn ervaringen als immigrant die uitgeverij Van Dorp Educatief bundelde in het boek Bij ons in Zweden. Het gras is nooit groener aan de overkant, maar dat is geen reden om niet te gaan kijken.

In Zweden zette hij een Nederlandstalige nieuwssite op en hield hij zich bezig met het lezen van getuigenverklaringen uit de moordzaak-Olof Palme. Het viel hem op dat de talrijke, spannende theorieƫn over de moord nauwelijks door die getuigenissen werden ondersteund. De journalistieke zoektocht die hieruit voortvloeide leverde een boek op: 10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost, dat veel media-aandacht kreeg en leidde tot interviews bij de NOS en VRT en in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Anno 2017 werkt hij aan een nieuwe misdaadroman. Behalve boeken schrijft Pennartz artikelen en andere teksten voor online media, en houdt hij zich bezig met fotografie en muziek. Hij is tevens beschikbaar voor lezingen over de moord op Olof Palme.

Marc Pennartz houdt ook een blog bij over de moord op Olof Palme: http://www.moordolofpalme.nl

Volg hem op Facebook: https://www.facebook.com/marcpennartzschrijver/

En desgewenst op Twitter: https://twitter.com/marcpennartz