Press "Enter" to skip to content

Boeken van Marc Pennartz

10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost

fullcover1Het begon met een potje geraniums. Ik zag het staan toen ik op een warme augustusmiddag in 1997 door Stockholm wandelde. Een bloempot, midden op het trottoir. Het bleek de plek te zijn waar elf jaar eerder de Zweedse premier Olof Palme was doodgeschoten. Door wie? Daar hebben we ook nu, dertig jaar later, geen antwoord op. Althans, geen officieel antwoord.

Aan theorieën over wie de even geliefde als gehate Palme vermoordde, is geen gebrek. Maar zijn die theorieën ook iets waard? Wat zijn de bewijzen? Wat hebben de vele ooggetuigen eigenlijk gezien? En hoe kon het dat de modelstaat Zweden er niet in slaagde om de dader achter slot en grendel te krijgen?

De vragen hebben me beziggehouden sinds ik het bloempotje zag staan. Ik ging op zoek naar de antwoorden. Dit is het resultaat. De moord wordt niet meer opgelost, maar de naam van de dader staat in het dossier. En in dit boek, dat veel aandacht kreeg in de media.

10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost is verkrijgbaar in een gedrukte versie (288 pagina’s, uitgave: CreateSpace) en als e-book.

*** Kijk hier voor een overzicht van persreacties en interviews naar aanleiding van het boek. ***

Moscow Hearts

Moscow Hearts
Kindle-editie, 2014

Moscow Hearts is een Nederlandstalige thriller, oorspronkelijk verschenen in 2004. Enkele jaren eerder ontmoette ik tijdens een bezoek aan Moskou mijn latere echtgenote. Dat leidde aanvankelijk tot een langeafstandsrelatie. Skype bestond nog niet, telefoon was duur en dus was email een belangrijk communicatiemiddel.

In die periode bracht ik dan ook veel tijd door op Internet. Dat was niet zo vanzelfsprekend als vandaag, omdat modems nog langzaam waren en je per minuut betaalde voor je internetverbinding.

Op het Net las ik verhalen over criminelen die op grote schaal misbruik maakten van westerlingen die, zoals ikzelf, een langeafstandsrelatie overeind probeerden te houden. Dit gegeven leidde tot Moscow Hearts. Het verhaal is verzonnen, maar het had gebeurd kunnen zijn.

Moscow Hearts begint met de moord op de bode van de Brabantse gemeente Oirschot. Zijn zoon, journalist van beroep, ontdekt dat zijn vader een geheime relatie had met een vrouw in Rusland en vermoedt een verband met de moord. Hij begint het gedrag van zijn vader te kopiëren en reist naar Moskou.

De rechercheur die de moord onderzoekt is een oude vriend van de journalist. Hij denkt dat de Oirschotse ambtenaar het slachtoffer werd van een uit de hand gelopen inbraak. Gaandeweg raakt ook hij in de ban van een Russische vrouw, die in Eindhoven aan een vrouwenhandelaar probeert te ontsnappen.

Bij het verschijnen kreeg Moscow Hearts een bijzonder positieve recensie in het dagblad De Limburger, geschreven door Jos van Cann, dé autoriteit op het gebied van misdaadverhalen in Nederland. Het weekblad Vrij Nederland leek zich vooral te storen aan het “moderne” internetten en het Brabantse decor. Lezers lazen en waren enthousiast. Ik kreeg veel spontane reacties binnen, vaak van wildvreemden.

Sinds 2014 is er een Kindle-editie, voor wie graag ebooks leest. Deze Kindle-versie is in korte tijd een van de bestverkochte Nederlandstalige misdaadromans op Amazon geworden. Moscow Hearts is zo in een elektronische versie alsnog een bestseller geworden. Voor een boek, geïnspireerd door de mogelijkheden van Internet, is dat niet ontoepasselijk. Het is intussen ook in andere elektronische formats te koop, onder meer via Bol.com en iTunes.

Zowel Amazon als Bol.com verkopen ook weer een paperbackversie van het boek.

Op deze pagina vindt u links naar de winkels die het boek en het e-book verkopen.

Onder eigen naam

Bij ons in Zweden

Dit is geen boek van Marc Pennartz, maar van Marc de Jong. Maar aangezien dat dezelfde persoon is, noem ik het volledigheidshalve. Bij ons in Zweden, waarvan de eerste editie in 2010 verscheen bij Van Dorp Educatief, bundelt meer dan zeventig columns. Daarin doe ik verslag van mijn eerste ervaringen als Nederlandse emigrant in Zweden. Een aantal van die columns stond eerder op een emigratiewebsite.

Inmiddels zijn we ruim zes jaar verder en voelt de inhoud soms wat gedateerd aan, maar ik vermoed dat Nederlanders in Zweden nog altijd veel ervan zullen herkennen. Het boek verkoopt goed en is nadien opnieuw uitgegeven via Grenzenloos, een imprint van Van Dorp.

Handboek Emigreren naar Zweden

De eerste editie van dit handboek verscheen in 2016 en kwam voort uit een drukbezochte website over emigratie naar Zweden waarvan ik de initiatiefnemer was. Het boek helpt mensen met emigratieplannen bij het vinden van een woning of werk, bij administratieve zaken en het starten van een eigen bedrijf. Daarnaast ga ik in op het Zweedse leven, op een eerlijke en vooral niet verheerlijkende manier. Het Handboek Emigreren naar Zweden is intussen een van de bestverkochte boeken over dit onderwerp. In 2018 verscheen een geheel herziene tweede edite. Onder meer te koop bij Bol.com.

Vrijwillig Oirschot

Nog een journalistiek werk, waarin ik (eveneens onder eigen naam) samenwerkte met Erno Mijland. Vrijwillig Oirschot telt 32 interviews met mensen die in de gemeente Oirschot vrijwilligerswerk doen. Het boekje verscheen ter ere van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers, 2001, en werd in een oplage van achtduizend exemplaren gratis aangeboden aan de inwoners van de gemeente.