Press "Enter" to skip to content

Jef Vermassen en de Bende van Nijvel

Beste Jef Vermassen,

U denkt te weten wie er achter de Bende van Nijvel zit, vernam ik via TV Oost en een reeks krantenartikelen. U zei dat bij de presentatie van uw nieuwe boek, waarin u opkomt voor de slachtoffers van misdrijven.

Wij kennen elkaar niet. Dat is waarschijnlijk een goed teken. De mensen die u kent hebben meestal iets vreselijks meegemaakt – of gedaan. Ik ben maar een gewone burger. Ik heb naasten verloren, maar niet door een brutale bende moordenaars. Ik kan me dan ook moeilijk inleven in het verdriet van de mensen wier geliefde, ouder of kind door de Bende van Nijvel werd gedood. Maar ik kan me wel voorstellen dat die nabestaanden smachten naar een antwoord op de vraag: wie heeft het gedaan? En dat al 32 jaar of langer.

Als u zegt een antwoord te hebben op die vraag, dan zou het u sieren als u man en paard noemde. U hullen in vaagheden als “we moeten het zoeken in de richting van Staatsveiligheid en de groep Diane” is niet hetzelfde. We kennen dat verhaal al, uit een hele bibliotheek en duizenden krantenartikelen, maar het heeft tot heden niets opgeleverd. “In de richting van Staatsveiligheid en de groep Diane” kwam je destijds veel mensen tegen, en hoe omstreden ze ook waren, ze waren beslist niet allemaal in Eigenbrakel, Overijse, Aalst. En ze pasten ook niet in de taxi van meneer Angelou.

De nabestaanden, de slachtoffers die nog steeds met trauma’s en nooit geheelde verwondingen kampen, zijn niet geholpen met de zoveelste conspiratorische mistbank. U denkt te weten wie het waren. Zeg het dan. En geef bewijzen. Als strafpleiter kent u het gewicht daarvan.

U vermoedt dat de namen in het dossier gekend zijn, maar dat het potje dicht gehouden moet worden, hoor ik u nog zeggen. Hebt u daar ander bewijsmateriaal voor dan alleen een buikgevoel of datgene wat journalisten al eens beweerden? Kom ermee voor de dag. Draai niet rond dat potje: maak het open. U zegt immers uw nek uit te steken. Dat kunt u ook. En u bent vast in staat om het zo te draaien dat u juridisch niet meer moeilijkheden krijgt dan degene die u beschuldigt.

Uit uw talrijke media-optredens komt u naar voren als een verstandige man met een groot empathisch vermogen. Dat bleek ook uit uw eerste boek. Het was een dappere en eerlijke poging om bij mensen enig begrip te kweken voor de moordende medemens die in ieder van ons schuilt. Ik heb uw nieuwe boek over slachtofferschap nog niet kunnen lezen. Maar het zal ongetwijfeld van een gelijkaardige integere aanpak getuigen. We kunnen allemaal slachtoffer worden.

Duizenden mensen stellen in u vertrouwen. Als u iets zegt, dan mag dat niet gratuit zijn. Bewijs de nabestaanden en de slachtoffers, en dus ons allemaal, een dienst. Geef ze meer dan een boek en de gedachte dat Jef Vermassen de waarheid kent. Wie eerst roept iets te weten maar zwijgt als het erop aankomt, gedraagt zich hetzelfde als de lieden die u verwijt het potje dicht te houden.

Ik wens u veel moed. En een bestseller, natuurlijk.

Marc Pennartz.

Deel dit artikel