Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Over Marc

Marc Pennartz
Foto: Leen De Smedt

De wieg van schrijver, journalist en fotograaf Marc Pennartz stond in het Nederlands-Limburgse Weert, zijn huidige woning staat in het Antwerpse Mortsel. Tussendoor passeerde hij voor korte of lange tijd kleine en grote stations in Nederland, België en Zweden.

Marc Pennartz (geboren Marc de Jong) heeft een brede belangstelling. Hij is gefascineerd door de natuurlijke rust en bedrieglijke orde van Scandinavië, de stiltes in muziek, de nuances van klank en de vormen en kleuren rondom ons. Hij verbaast zich over de ingewikkelde patronen die mensen menen te zien in de chaos van alledag. Dat laatste uit zich in zijn interesse voor factchecking, research en cold cases zoals de moord op Olof Palme.

Thrillerdebuut

Na zijn studie journalistiek in Tilburg was Pennartz eindredacteur van Vrij Spraak, tijdschrift over reclassering, strafrecht en criminaliteit. Nadien publiceerde hij als (mdj) over muziek in Humo en werkte hij als redacteur van een regionaal weekblad in Nederland. Een aantal bezoekjes aan Rusland aan het begin van deze eeuw leidde tot zijn thrillerdebuut Moscow Hearts dat de rauwe wereld van prostitutie en mensenhandel belicht.

De Jong koos voor een auteursnaam omdat er, toen Moscow Hearts verscheen, een gelijknamige journalist werkte bij de Nederlandse tv-zender RTL4 en er ook een dichter was die Marc de Jong heette. De naam Pennartz is hij nadien blijven gebruiken voor een veelheid aan activiteiten.

Zweden

Marc Pennartz woonde geruime tijd in Zweden, waar hij onder meer een Nederlandstalige nieuwssite opzette. Hij schreef columns over zijn ervaringen als immigrant, door uitgeverij Van Dorp Educatief gebundeld in het boek Bij ons in Zweden. Tevens verscheen van hem een handboek voor wie naar Zweden wil emigreren. Kranten en nieuwssites hebben diverse malen een beroep op hem gedaan als “Zweden-expert”. 

Moord op Olof Palme

Een journalistieke zoektocht naar de moord op Olof Palme leidde tot 10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost, dat tot veel media-aandacht leidde in Nederland en België. In 2021 verscheen een tweede boek rond dit onderwerp, De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme, waarin Pennartz citeert uit diverse tot voor kort geheime dossierstukken. Over de moord op de Zweedse premier houdt hij een aparte website bij: http://www.moordolofpalme.nl

Fotografie

Pennartz is tevens actief als kunstfotograaf, waarbij hij veelal focust op straatfotografie met een abstracte inslag. Zijn foto’s zijn opgemerkt door diverse fotografieblogs en magazines in binnen- en buitenland. Hij runt een populaire blog over straatfotografie en geeft, voor zover pandemieën en lockdowns het toelaten, workshops in dit genre.

Marc Pennartz de schrijver is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/marcpennartzschrijver/